torsdag 11 oktober 2007

Mössa på!


Väl hemma igen, efter att ha cycklat i regnväder. En nöjd Alfred sitter i soffan och tittar på Emil i Lönneberga, med nya mössan på. Den blev bra faktiskt, och fyllde den funktion som jag hade tänkt mig. Tänk vad bra man kan göra på bara 20 minuter!

Cyckehjälmsmössa i all hast!



I all hast har jag sytt ihop en cyckelhjälmsmössa idag.
Jag kom på tidigare på em att han inte har en enda mössa som egentligen passar under hjälmen, vilket gör mig lite smått förbaskad. Det lilla huvudet behöver skydd även när man cycklar, speciellt nu när det börjar bli riktigt kallt.
Därför tog jag saken i egna händer och sydde ihop en i all hast, som jag skall ta med när jag hämtar sonen om en halvtimme.
Mönster: Helt eget, bara klippt på känn, inte måttat överhuvudtaget. Men det är tänkt att den ska sitta ganska tajt om huvudet.
Material: Svart mudd och kraftig bomullstrikå från E-slöjd.
Sömnadsbeskrivning: Ihopsydd med öppen overlock. I mudden sydde jag fast mitt tygmärke.
Jag sydde inte mössan dubbel eftersom den ska få plats under hjälmen. Däremot är mudden dubbel, och är tänkt att täcka öronen lite grann.
Det återstår att se hur den blev! Jag lägger ut en bild med mössan på lite senare.

onsdag 10 oktober 2007

Stolsdyna till Tripp Trapp







Det blev en stolsdyna till slut efter att ha införskaffat lite mer plattvadd.

Jag blev riktigt nöjd med den faktiskt och det kändes så skönt att få kasta den gamla solkiga som dessutom hade gått sönder!
Mönster: Stoff och stil.
Tyg: Samma som till haklappen, men eftersom jag inte hade tillräckligt med sådant tyg sydde jag baksidan i svart bomull.
Annat material: Plattvadd och svart kardborrband
Sömnadsbeskrivning: Jag har inte riktigt gjort som det står i mönstret. Det skulle ha varit ett knapphål igenom sittdynan och vikningen under framtill, men eftersom vi nu vill prova utan båge åt vår lilla son så skippade jag det, desto lättare för mig! Visar det sig att det inte fungerar får jag sy dit knapphål som läderremmen kan gå igenom.
På baksidan är det isytt kardborrband på sidoflärparna, det skulle även ha varit kardborrband bå själva ryggdelen. Men med erfarenhet av att kardborrband ofta går sönder och slits sydde jag inte dit något just där. Själva ryggdelen sitter så bra mot stolen ändå och är ganska styv. Jag tror att tyget gör att hela dynan känns styv, vilket jag tycker är bra och praktiskt.
Sonen invigde dynan i morse och verkade gilla den. Han gav stolen några långa blickar innan han satte sig. Han märket tydligt att det var något som inte stämde, tänk vad mycket de små fattar egentligen!
Nej nu måste jag sluta för att återgå till studierna!





måndag 8 oktober 2007

Första haklappen




Idag har jag varit hemma med Alfred, han är inte riktigt ok i magen!
Då det var dags för honom att sova middag hade jag tänkt sy en ny dyna till hans tripp trapp stol. Men eftersom jag inte hade tillräckligt med plattvadd så blev det ingen dyna just idag.
I stället sydde jag en haklapp av samma tyg som jag ska använda till stolsdynan.
Det är faktiskt den första haklappen som jag har sytt. Lätt gick det och roligt var det!
Mönster: Jag klippte helt enkelt efter en annan haklapp som jag har hemma.
Tyg: Tyget kommer från Åhlens och är ett vattenavvisande tyg. Jag har sett många andra sy olika saker av just det här tyget, och kunde inte heller låta bli att köpa det, det är ju bara så läckert!
Sömnadsbeskrivning: Jag har sytt ihop alla delarna med ett mossgrönt kantband.
Tips: Vik kantbandet dubbelt och stryk det med strykjärnet, det är mycket lättare att se mitten då när du ska sy dit det. Ett annat tips är att inte nåla fast kantbandet utan att bara sy och mata in kantbandet under tiden. Jag tycker aldrig att jag fått till det när jag har nålat fast kantband.