lördag 15 mars 2008

Omlottröja


Igår kväll blev det en omlottröja till bebben i vit fleece från ohssons tyger och turkos trikå från E-slöjd. Mönstret kommer från OTTOBREE nr 5/2006.
Knytbanden kommer från ett tidigare Hemlis byte, de är creme vit satin.
Tröjan är sydd i storlek 56. Även denna ska få följa med till BB. Nu har bebben snart en hel garderob, men det är ju såååå kul att sy bebis kläder och prylar.
Det har blivit två mössor, som jag dock inte är helt nöjd med. Var mönstret kommer ifrån vet jag inte, hade ett kopierat mönster som var svårt att förstå.
Den turkosa blev så som mönstret sa men den blev aldeles för liten för Alfred så den får vi spara till lillasyster eller lillebror. Den som är sydd i kanintyget blev bra i storleken men inte så som mönstret visade utan jag modifierade den lite.
Jag är fortfarande på jakt efter ett möss mössmönster som är lätt att sy typ vår, sommar och höst mössor utav och i olika storlekar. Det blir aldrig bra när jag ska försöka mäta och göra ett eget. Så om någon har något tips hojta gärna till.
Det turkosa tyget kommer från E-slöjd och kanintyget från jnydesign.

fredag 14 mars 2008

Kantband

Hej!

Jag har fått en fråga om hur man syr fast kantband och om det går att göra det med en vanlig symaskin, därför tänkte jag ge mitt svar på frågan.
När jag ska sy på elastiska kantband på trikå kläder använder jag mig helst utav ett trikå tyg, som ej får vara för stretchigt, använder tex inte mycket starkt stretchad mudd.
Klipp en remsa som är 4 cm bred och lite kortare än den bit du ska kanta (längden beror på hur töjt du vill att materialet ska vara. Sy fast kantbandet räta mot räta hela vägen runt med 1 cm sömnsmån och med stretchig raksöm. Vik sedan kantbandet över kanten på plagget och nåla fast. Sy sedan fast kantbandet med tvillingnål på framsidan, även då med 1 cm sömnsmån, samt se till att den yttersta sömen på tvillingsömen hamnar på kantningen.
På framsidan blir det då en snygg tvillingsöm och på baksidan av plagget är kanten kastad med sicksack söm recis i kanten på kantbandet. Om inte din symaskin klarar utav att sy med tvillingnål går det även bra att sicksacka fast kantbandet med en inte altför tät sicksack.
Jag såg en body på symässan för några veckor sedan som faktiskt var kantad med en vanlig sicksack söm, vilket också blev snyggt.

Ett tips!

Om du ska kanta ärmslut eller benslut eller nederdelen på en tröja. Kanta då innan du syr sidsömmarna då slipper du sy en rundel av kantbandet. Ändarna kan man sedan bara snyggt sicksacka ner ifall det behövs, men detta behövs självklart inte om du syr sidsömmarna med en overlock söm.

Lycka till med kantningen.

torsdag 13 mars 2008

Body

Den här bodyn sydde jag också klart igår kväll. Min första body faktikst. Ingenting gick fel och jag blev mycket nöjd med resultatet!

Bodyn är sydd i kanintyget från jnydesign, och kantad med något brunt trikåtyg som jag hittade bland stuvarna på Ohlssons tyger. Bodyn är sydd i storlek 56 och mönstret kommer från OTTOBREE nr 5/2006.

Det var en ren fröjd att sy dit kantbanden när man följer beskrivningen, då kan det bara inte bli fel. Förr har jag envisats med att sy kantband på mitt eget sätt som aldrig blivit riktigt bra.

Bodyn ska även den få följa med till BB tillsammans med de gula velour byxorna.

Jag ska även sy en till kanintröja till sonen, men som är lite tajtare i modellen än den jag sydde sist.

Ps. jnydesign kommer att komma ut med fler varianter på kanintyget som det går att beställa utav nu!

Sparkbyxa


Igår kväll var en riktig sy kväll, jag satt uppe aldeles för länge, men sov istället som en stock när jag gått och lagt mig. Vår underbara son sov ända till halv åtta, så man ska väl inte klaga!
Det blev ett par sparkbyxor i gul velour från Ohlssons tyger. Byxorna är sydda i storlek 56 och mönstret kommer från OTTOBREE nr 5/2006.
Byxorna ska få följa med bodyn (ovan) till BB, som de första kläderna. Senare ska jag sy ett par gula velour byxor till sonen också. Kan vara lite kul att ha lika samtidigt som det börjar sina lite i hans garderob för tillfället.

måndag 10 mars 2008

En babymössa till lilla V



Det blev en babymössa till lilla V också. Mönstret kommer från OTTOBREE nr 5/2006.
Den är sydd i det superfina kanintyget från jnydesign och kantad med trikå från E-slöjd.
Mössan är sydd i storlek 38, men jag har sytt in storlekslapp 56 i den.

Näsduksfodral, ett till i mängden!

Det har fötts en liten kille (V) i bekantskapskretsen. Vi har ännu inte varit och sett det lilla underverket, men presenten till honom är färdig.
Det fick bli ett näsduksfodral som hans mamma eller pappa kan använda till att torka dregel eller vad det nu kan vara. Fodralen är så himla roliga att sy och så otroligt praktiska!
Tyget är ett Pippi långstrump tyg som kommer från Åhlens.