torsdag 6 mars 2008

Matchande mössa till overallen.



Idag när jag kom hem från skolan var det ett tag kvar till dess jag skulle hämta sonen som låg och sov på dagis. Då passade jag på att sy denna mössa som matchar bra till overallen.
Mönstret kommer från OTTOBRE nr 5/2006. Mössan är sydd i brun fleece från Ohlssons tyger och fodrad med turkos interlock trikå från E-slöjd. Kantbandet är också i den turkosa trikån.
Det fick bli vita bomullsband att knyta med eftersom jag tyvärr inte har så mycket bomullsband hemma just nu. Kom senare på att jag ju hade kunnat anvbända trikån även till banden.
Denna gång gjorde jag som det stod i beskrivningen att man skulle göra när man sätter fast bandet runt kanten istället för att försöka mig på någon egen variant som vart värdelös med den förra babymössan som jag sydde.
Man syr helt enkelt fast bandet som är 4 cm brett, med 1 cm sömnsmån räta mot räta hela vägen runt. Sedan viker man den runt kanten och syr med 1 cm sömnsmån på framsidan med tvillingnål.
På det viset bubblar sig tyget inte eller drar sig, samt att bandet blir snyggt sicksackat precis i kanten på insidan av mössan.

Mössan är sydd i storlek 38 (huvudmått), men jag sydde i en storlekslapp med 56 på.

Nu längtar jag bara att få prova kläderna!

Fleeceoverall till bebben!





Igår kväll sydde jag klart denna fleece overall till bebben. Måste säga att jag blev himla nöjd med resultatet! Mönstret kommer från Stoff och Stil, samt den turkosa fleecen. Den bruna fleecen kommer från Ohlssons tyger.
Egentligen skulle hela fleecen varit turkos, men jag hade klippt ut framstyckena fel. Eftersom jag inte hade någon mer turkos fleece fick det bli brunt, vilket jag tycke vart jättebra!
Dressen är hel, med undantag för dragkedjan och händerna som man kan vika upp.
I luvan är det isytt en resår som gör att den sluter runt det lilla huvudet bättre.
I midjan i bak är det isytt en resår för att ge overallen lite mer form. Även vid fötterna är det isytt resår för formens skull.
Runt dragkedjan har jag sytt med våffelsöm som en dekor.
Storleken är 56, jag hoppas innerligt att bebben kan ha den tills de kallaste dagarna är förbi.

tisdag 4 mars 2008

Nytt Hemlis projekt på G!

Det är dags för en ny Hemlis omgång! Det blir min tredje och temat är Bad.
Hmmm.. jag funderar verkligen på det temat och måste säga att jag har lite svårt att komma på vad jag ska göra, men det kommer väl bara jag får gnugga mina hjärnceller.

Här kommer mina uppade Hemlis frågor!


Vilka färger gillar du?
Blått har alltid varit min favoritfärg, men jag börjar mer och mer komma ifrån det. Blått kan jag gärna använda mig utav men då helst när det gäller inredning, och gärna mindre än mer.När det gäller annat på inredningsfronten är vitt och naturfärger en favorit. Klädfärger jag gillar är allt som är glada färger, både till mig och min son.
Har du barn? Hur gammalt/gamla? Kön?
Jag har en pojke som snart är 2 år,han drar storlek 92 på byxor och 92 på tröjor. Han är ganska bastant i sin storlek men inte tjock. Sonen ska få ett syskon i slutet av mars!
Pojk och flickkläder eller unisex?
Helst unisex faktiskt, det tycker jag är roligast.
Retro eller inte?
Retro helt klart, men jag kan även sy och köpa det traditionella stuket.
Vilka tyger syr du helst i?
Jag gillar det mesta, såsom velour, bomull, stretch, trikå, flanell, ull, manchester, fleece, jeans mm. Förr sydde jag mycket i thail siden och andra finare tyger, men då var det mest till mig själv.
Är det några tyger du absolut inte gillar?
Nej egentligen inte. Men plast känns lite tråkigt och alltför bylsiga "pälstyger" känns svårt.
Syr du helst till barn eller vuxna?
Just nu blir det mest till barn eftersom jag inte tycker att jag behöver något, dessutom tar det längre tid med vuxenkläder. Men jag skulle vilja sy mer till mig själv.
Syr du helst kläder/inredning/lapptäcke/övrigt?
Det blir mest kläder, lite gardiner då och då.
Syr du helst utifrån ett färdigt mönster, beskrivning eller egenkonstruerat?
Jag syr helst kläder utifrån ett mönster, som jag ibland kan göra små ändringar på. Allt annat syr jag på fri hand.
Köper du Ottobre, eller någon annan mönster/pysseltidning?
Jag prenumenrar på Ottobre och Allt om handarbete. dessutom brukar jag köpa Burda, Stil och Stoff och Stil mönster. Det blir även en sömnadsbok då och då.
Hur länge har du sytt? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan.
Jag skulle svara att jag är mittemellan och att jag lär mig hela tiden. Jag brukar inte ta mig an alltför svåra projekt som jag vet att jag kan få problem med. Vilket en del inte tycker stämmer eftersom jag sytt min egen brudklänning och min ena systers balklänning. Men det beror på hur man ser det, man kan alltid bli bättre och man är alltid som mest kritisk till sig själv.
Favoritgodis?
Mörk choklad, gärna med hög procent och salt lakrits.
Musiksmak?
Jag är dålig på att köpa musik nu för tiden. Men jag gillar det mesta. Får jag välja vad jag vill lyssna på gillar jag brittiska pop/rock band, svenska jazz och vis musiker samt ibland lite av typen Senatra eller Andrea Bochelli.
Har du någon form av allergi?Livsmedel/djur/material?
Kanske lite nickel.
Annan hobby?
Pyssla, har nyss börjat sticka, läsa böcker, sjunga mm.
Samlar du på något?
Nej. Eller ja det skulle vara tyger då.
Villa eller lägenhet?
Radhus, men drömmer om en stor gammal villa. Vilket kanske kan bli verklighet när jag avslutat mina studier till sjuksköterska.
Kaffe eller te?
Både och.
Retro eller modernt?
Både och.
Vintage/Romantiskt?
Både och.
Nytt eller doredo?
Både och. Gud vad tråkig jag låter, men jag är faktiskt en allätare, men det ska passa ihop också...
Plast eller naturmaterial?
Naturmaterial.
Pastell eller färgglatt?
Färgglatt.
Syr du med vanlig maskin eller har du även overlockmaskin?
Jag har en PFAFF In Style 1525, men önskar mig en overlock när jag fyller 30 i april.

Jag stickar!!!


Som jag tidigare skrivit så har jag börjat en kurs i stickning. Sist jag stickade var när jag gick på syslöjden i högstadiet. Men konstigt nog satt känslan av hur man gör kvar.
Kursen anordnas av den lokala sybehörsaffären där jag bor.
Mitt första stickningsprojekt är en sjal eller scarf, vilket man nu vill kalla det. Garnet är lite svårstickat eftersom det är luddigt, men det går rätt bra ändå eftersom jag bara håller mig till rätstickning.
Jag stickar bara räta maskor och för varje varv lägger jag upp en till maska på den andra maskan, då ökar maskantalet för varje varv och på så sätt blir scarfen triangelformad.
Hoppas den blir snygg! Har tänkt ha den till en röd jacka i vår.
Jag trodde aldrig att det skulle vara så roligt att sticka, men det är ju hur kul som helst! Det känns verkligen som om det är min grej utöver sömnaden.

Tovad blomma



Jag och svägerskan tovade en varsin blomma när vi var på symässan.
Jag har aldrig tovat förut så det var lite kul att få prova på. Den är tovad av silke och ull.
Silket gör att den får sin lyster. Har inte bestämt mig för vad jag skall göra med den, tills dess får den sitta i en vackert matchande vas i köksfönstret så länge.
Vill du läsa mer om tovning kan du gå in på Skulsta konsthantverks hemsida .
Det var de som höll i workshopen på mässan.
Någon gång i framtiden skulle jag vilja lära mig mer om tovning, man kan ju inte hålla på med allt på en gång, tyvärr...

Shoppat på symässan i Sollentuna!

I helgen var det Symässa i Stockholm. Eftersom vi planerat en resa just till Stockholm föll det sig att jag åkte dit och tittade. Men mig hade jag min svägerska som även hon är intresserad av pyssel.
Jag shoppade inte så mycket som jag trodde att jag skulle, men det blev två trikåtyger från E-slöjd samt två bitar mudd. Köpte även en bok om stickning, vilket passar bra nu när jag börjat en stickningskurs. Det blev även en del spolrullar till min Pfaff och lite symaskinsnålar.
Det fanns mycket fint att titta på, jag tror vi gick runt i fyra timmar utan att ha långtråkigt.

Nya namnlappar och storlekslappar!

Idag kom mina nya namnlappar från Minanamnband. Jag har valt att göra dem i turkos med orange text denna gång eftersom jag tycker att det passar bättre till alla färgglada kläder jag syr.
Jag har även bytt ut säkerhelsnålen till en blomma.

För någon vecka sedan fick jag även en hög med storlekslappar från medbloggaren Man Made.
Hon har besvärat sig med att göra en stor beställning från Minanamnband för att på så sätt pressa priset. Vi som var intresserade fick beställa genom henne. Hon har sedan räknat och postat alla band till oss som beställde. Super tack till Dig!

En till babyfilt!



Det har blivit en till molnfilt. Den förra sålde jag på Tradera. Tyget är dsignat av Gunilla Axén.
Måtten på filten är 90X80 cm. Baksidan är i ljusblå fleece som jag på Ohlssons tyger.
Filten ligger just nu bebbens nybäddade vagga i vårt sovrum i väntan på att den lilla ska komma ut.