fredag 21 december 2007

Nattsudderi = Julkläder till Älsklingen!!!



I natt satt jag väl uppe till ett, aldeles på tok för länge! Men jag ville bli klar med dessa manchester byxor! Tyvärr blev de inte klara igår, utan jag sydde klart dem på morgonen.
Idag på em när sonen sov blev det en tröja också.
Tröjan var väl inte tänkt att vara en jultröja, jag fick bara lust att sy en. Byxorna är det tänkt att Alfred ska ha nu i jul och nyår tillsmmans med en beige eller rost röd/rutig skjorta till.
Eftersom det är jättesvårt att ta kort på sonen är detta det bästa jag kan åstadkomma! Han har kommit in i en period när allt är jaga. Han vill bli jagad när vi ska gå ut, byta blöja, sätta på kläder, när vi är ute. Ja mest hela tiden!
Material: Byxan är sydd i ett rött ganska kraftigt manchestertyg som jag fick i mitt tidigare Hemlis byte här under hösten. Tyget kommer från Inna Skapar. Mudden har jag fått av min svärmor. Tröjan är också sydd i ett tyg som jag fått av min svärmor, och det är samma mudd som i byxorna.
Mönster: Mönstret till byxan hittade jag i OTTOBREE nr. 1/2007. På mönstret står det joggingbyxa, men det gick aldeles utmärkt att sy en vanlig byxa av det.
Byxan har två bakfickor, vilket inte är ofta jag syr. Byxans framdel är delad och sedan ihopsydd igen. Bak har byxan infällningar i midjan. Det är mudd i benen och resår i midjan. Jag blev mycket nöjd med resultatet och byxan känns genomarbetad. Dessutom har jag sytt i ett litet band i byxan som det står "Made by my mummy" på. Dessa band finns att få tag på hos Stoff och Stil.
Tröjans mönster kommer från Trollunge.
Byxan är sydd i storlek 92 och tröjan i storlek 90.
Bäst just nu: Att jag fick så mycket gjort igår och idag, som jag inte trodde att jag skulle hinna.
Jag och sonen har även hunnit vara nere på stan och handlat de sista julklapparna. Till råga på allt sov sonen till halv åtta i morse, så det har varit en ganska bra dag idag, fast jag satt uppe sent igår.






torsdag 20 december 2007

Fick mitt Hemlis paket idag!

Idag fick jag ett efterlängtat paket på posten. Som tur var så var jag hemma på fm eftersom brevbäraren fick ringa på dörren. Paketet var för stort för att rymmas i brevlådan.
Vad innehöll mitt paket då? Jo det innehöll en vetekudde sydd som ett hjärta. Passar perfekt till stundande amningsstunder. Jag fick tre bitar med linnetyg, stretchnålar och öljetter med verktyg, 2 olika sorters band. Som personlig gåva fick jag en Pregnancy tidning och en tidning om "101 simple steps to a greener family life". Det smakrika i hemlisen bestod av en mörk chokladkaka, helt enligt mina smaklökar. Jag är rädd att den inte kommer räcka länge...
Jättefina saker som passar mig, har inte funderat ut ännu vad jag ska sy utav linnetygerna, men jag kommer nog på nåt. Får vi en liten flicka blir det defenitivt en linneklänning till henne. Anars kanske jag syr en linneklänning till någon annan liten flicka.
Tusen TACK till min Hemlis, vem du nu kan vara!? Jag har bloggat runt lite grann och gissar att det kanske kan vara Sara Ic. Varför tror jag det då? Jo jag såg att hon sytt en veteelefant i samma tyg som vetehjärtat som jag fick. Dessutom ser det ut som om hon använder en del linnetyger. Kan det vara rätt tro!?

måndag 17 december 2007

Syskonkläder till en liten kille och en större tjej!

I helgen levererade jag dessa syskonkläder till en pojk på 1 månad och en tjej på 5 år.
Deras mamma hade kommit över detta härliga kotyg i fuskpäls för en billig penning och ville att jag skulle sy någonting av det.
Det blev en varsin mysdress i storlek 120 och 70. Jag blev mycket nöjd med resultatet men har inte hört ännu hur de passade. Pojken kan inte ha sin än och hon trodde att den kanske var lite stor än åt dotterna, vilket är bättre än att den är för liten.
Eftersom tyget inte är stretchigt för fem öre så vart jag tvungen att sprätta upp raglansömmen vid axeln på tröjan och där sy i tryckknappar för att tröjorna skulle gå att dra över huvudet. Det blev ganska bra, och det är inte alls svårt med tryckknappar vilket jag alltid varit rädd för.
Egentligen skulle det ha varit en bred mudd i halsen men eftersom jag var tvungen att sy i tryckknappar sydde jag på en kantmudd i stället som jag klippte till och pressade, detta var också lättare än vad jag trodde.
Dock var tyget lite svårt att sy i eftersom det var glatt och drog sig hela tiden.
I byxan skulle det enligt mönstret egentligen ha varit resår men för att göra dressen mer enheltlig sydde jag på mudd.

Till dottern sydde jag även ett par svarta tights med en kjol som är påsydd. Blev dock inte helnöjd eftersom jag ritade kjolen själv och tyckte det var svårt att få till det, samt att jag är rädd för att den blir lite för tight runt den lilla rumpan. Modern skulle höra av sig om det blev allt för tokigt och då är det bara att sprätta bort den och sy en ny.

Material: Svarta tyget till tightsen kommer från Ohlssons tyger, samt den cremevita mudden. Fuskpälsen vet jag inte var barnens mamma har köpt.

Mönster: Både mönstret till tightsen och dressarna kommer från en lokal tygaffär, och var nog ganska gamla men vad spelar det för roll när det gäller klassiska modeller. Tightsen är egentligen en långkalsong. Alla mönster delar går att klippa till från storlek 50 till storlek 160 vilket jag tyckte var bra. Det fanns även mönster till en tröja med polokrage att kunna sy till långkalsongen. Jag kommer nog använda dessa mönster många gånger.