lördag 18 juli 2009

Nya gardiner till altanen

Jag har länge gått och retat mig på gardinerna som vi har haft på altanen.
Dels för att de varit för mörka samt att de blivit solblekta. Just nu är jag inne på vitt då det gäller heminredningen, likaså på altanen. Vitt ger mer ljus samt ser fräscht ut. Andra fåärger gör sig dessutom bra vid vitt och man uppmärksammar därför färgade föremål bättre. Därför sydde jag om ett par gamla linnegardiner i går kväll. Det är ju inte alltid man behöver införskaffa nytt tyg det går lika bra att rota igenom skåpen efter sådant som man inte använder mer. Vips så vart altanen mycket ljusare och trevligare!

Det har inte blivit så mycket sytt i klädväg på ett litet tag nu vilket beror på att jag ägnar kvällarna åt att njuta av sommaren, läsa, sticka lite samt att klippa ut tyg och mönster eftersom jag behöver lite att bita tag i. Det är ju alltid så mycket lättare att ta tag i ett syprojekt om det redan ligger färdigklippt. Samt att då vet man att alstret som man går runt med i tanken så småningom blir gjord om den redan ligger tillklippt.

Just nu går jag även och grunnar på äldsta sonens nya rum. Vi har äntligen bestämt (för jag vet inte vilken gång i ordningen) att han ska få vårt sovrum och att vi ska flytta ner i källaren. Just nu delar han rum med mellersta killen. Men vi känner att han behöver få ha eget eftersom det är mycket svartsjuka från hans sida just nu. Dessutom kan det vara skönt för honom att kunna vara någonstans med sina kompisar när han får besök. Det ska bli så himla roligt att få göra iordning åt honom. Jag har redan tittat ut gardintyg till honom samt bestämt att jag ska sy vimplar i olika blå nyanser och mönster till rummet. Dessutom vill jag ändra om lite i deras gamla rum som kommer att få bli Vidars tills dess att minstingen måste få husera med honom. Vi har det lite trångt i radhuset för 3 barn, men något år till ska det fungera tills dess att jag pluggat färdigt. Sen blir det att kolla efter ett stort hus... längtar till dess :)

På återseende!

fredag 17 juli 2009

Tvillingar :) och Gratis mönster!

Jag måste bara få visa en bild som jag tog på mina minsta grabbar i morse! Det är inte mycket som skiljer dem åt i storlek. Minstingen Elias på snart 3 månader är en stor bebis, den största av dom 3 och min mellanpojke Vidar är en ganska smal liten 1 åring som drar storlek 86, men som även använder vissa kläder i storlek 74/80. Till Elias har jag precis tagit fram storlek 68.
Visst är dom söta mina små pseudotvillingar!?


Jag är GLAD :) I går damp det ner ett gratis mönster med posten från tidningen Allers. Jag blev tipsad om gratismönstret inne på Tilde textils blogg! Tack!!
Mönstret är på en tunika i lång eller kort modell. Med på bilden är en kvist med rosa rosor från min lilla plätt på baksidan. Jag bara älskar rosor. Har dock inte så många pga att vi har så liten tomt. Dessa satte jag i en vas som fick pryda bordet på altanen.

Mönstret kommer nog att få ligga ett tag för jag har en del annat att sy samt att jag inte har något passande tyg just nu, men så småmningom ska jag sätta tänderna i den härliga tunikan!

Må så gott alla!

måndag 13 juli 2009

Sommrig saft!

Som jag nämnde i tidigare inlägg har jag och familjen varit på semester i Göteborg hos min syster och hennes familj. Trots det smärre kaos som det ibland blir med sammanlagt 5 små barn så gick allting faktiskt ganska bra. Min äldsta och syrrans äldsta lekte bra med varandra och höll sig för sig själva ibland medans hennes minsta och min näst minsta roade varandra med bredvid lekar. Då huset blev fullt av liv och barn var min minsta även han ganska nöjd där han satt i sin babysitter och spanade in tillvaron.

Jag hade tagit med mig min stickning i tron att jag skulle ha tid och lust till det, men inget av dom inföll. Det var endast i bilen på resan ner som jag hann sticka lite grann när barnen somnat för natten. Men däremot åkte jag och min syster tillsammans med dom två äldsta barnen iväg och plockade jordgubbar en dag. Senare på kvällen stod vi i flera timmar och silade jordgubbssaft, vilket resulterade i 10 liter saft som vi delade på. Dessutom hann vi med att plocka en del röda vinbär som nu ligger i frysen här hemma.
Saften hällde jag upp i några av mina fina gamla glasfalskor, som jag skrev etiketter till.
En dag senare när barnens farmor kom på besök hade hon med sig två flaskor fläderssaft.
Så nu har vi saft så vi klarar oss ett tag :)
Det finns verkligen ingen saft som slår hemgjord saft!

söndag 12 juli 2009

Sommarlinnen

Äldsta sonens sommargarderob behövde utökas innan vi åkte på semester till Göteborg i förra veckan. Jag uppmärksammade att stackarn endast hade T-shirts i garderoben, vilket inte är så skönt när det är heta sommardagar.
Kvällen innan vi skulle åka sydde jag dessa tre linnen. Eftersom jag inte hade något mönster på linnen fick det bli till att ta ett vanligt tröjmönster i storlek 104 och ändra det lite i ärmhålen.
Dagen efter fck sonen prova dem och han var mäkta nöjd, tyvärr fick jag inte något foto på den lilla manekängen! Han har vid det här laget lärt sig att mamma syr en del, vilket har resulterat i att han går runt här hemma ibland och frågar "Mamma gjort den?" Jag måste då rätt ofta tala om för honom att Nej mamma har inte gjort allt som vi har här hemma...:)

Bra:Att slippa behöva handla kläder i all hast när man snabbt kan fixa till det själv.
Jag blev nöjd med tygvalen, det kändes sommrigt och fräscht.

Dåligt: Jag hade kunnat göra mönstret lite tajtare i ärmhålet. Men det blev bra ändå!